facebook

ДепартаментАрхитектура

Актуално

pd-8_678x410_crop_478b24840a
07.04.2023 13:46

Студенти се запознаха с градоустройството на централната част на Пловдив

Бъдещи архитекти от курс „Съвременно градоустройство“ участваха в творческо пътуване и теренно проучване по проект „Градоустройството на централната градска част на Пловдив. 130 години планът Шнитер“ с ръководител гл.ас. д-р арх. Петър Петров и реализирани с подкрепата на Фонд „Учебни програми“ на Магистърски факултет на НБУ.

 

 

 

Творческите и образователни дейности включваха презентации, анализи, фото заснемане, обследване по чертежи, схеми и карти на централната градска част на Пловдив, включително бившата индустриална зона – Тютюневият град, Капана – кварталът за културни индустрии в Пловдив. Непосредственият досег със зоната на тютюневите складове беше истинско предизвикателство за бъдещите архитекти, оставящо отворени тревожни въпроси – как допускаме подобна разруха, колко трудни или невъзможни са пътищата за опазване на културното наследство, защо не се следват толкова вълнуващите и успешни практики по света за реконструкции на изоставени индустриални зони и опазване на индустриалното наследство, защо градът губи тази толкова ценна територия, която като Капана може да дава ново качество на градската среда и нова икономика за града и още…

 

 

 

 

По време на посещението студентите се срещнаха с главния архитект на град Пловдив арх. Димитър Ахрянов, който представи всички планове, изработени от 1887 година до днес, включително планът на Йозеф Шнитер и визията на общината за бъдещото развитие, а така също и огромните предизвикателства пред планирането и градоустройственото развитие на втория по големина град в страната. Бъдещите архитекти посетиха Камарата на архитектите на Пловдив и разговаряха с архитект Антоанета Топалова, водеща фигура в опазването на квартал Капана и превръщането му в Кварталът за културни индустрии, автор на общия устройствен план на Пловдив от 1987 година.

 

 

 

Проектът допринася за утвърждаването и популяризирането на МП „Архитектура“ и Нов български университет и е успешна илюстрация на сътрудничеството на университета с местните администрации и професионални камари.